Så här års är det listtid

Efter julens önskelistor är det dags för alla nyårslistor. Prognoserna om vad som ska hända år 2 000 duggar tätt. Vilka fonder blir årets vinnare- och vilka ska du inte satsa på? Som fondsparare bör du alltså ta alla välmenande råd med en nypa salt. Experter har, rätt ofta faktiskt, fel.

Kristina Kamp 1999-12-27 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Vinnare, förlorare, överraskningar och floppar. Fonder är som gjorda för rankinglistor av olika slag. De japanska småbolagfonderna vann- och de internationella räntefonderna förlorade. Men vad sa egentligen alla välbetalda experter? Var det så det skulle gå? Nej, efter att ha titta på vad experterna på de stora bankerna och fondbolagen trodde för ett år sedan är det bara att konstatera att fel fond vann.

Förhoppningarna på Europafonder var stora

Det skulle bli Europas år. Även om Europafonderna förvisso ryckt upp sig de senaste månaderna så finns det åtskilliga fonder som gått betydligt bättre. Experterna hoppas fortfarande på de europeiska fonderna. Så vi får väl se hur det går år 2 000. Vi har hört det förut. År 1993 var det Asien som skulle ge rikedomar. Året därpå var det Latinamerikas tur. I takt med spådomarna laseras det fonder med samma inriktning. Ofta kommer fonderna när kursuppgången redan varit. Asienspararna har nu efter sex år möjligen fått igen en del av pengarna. Den som började spara i Handelsbankens Latinamerikafond vid starten 1994 ligger fortfarande back.

Rysslandsfonderna har varit en kul satsning för den som började spara där i år, men de som gick in för två år sedan har fortfarande förlorat ungefär hälften av sina satsade pengar. Fondförvaltarna brukar försvara sina fondlanseringar med att kunderna vill ha produkten. Efterfrågan brukar komma när kurserna står som högst. I år har det varit teknologi och internetfondernas år. Av de runt 20 fonder som finns har hälften startats i år eller i slutet av 1998. Återstår att se vad som kommer att hända med dem.

Strålande år för fondsparare

Mindre bekymmersamt är att experterna inte förutsåg vilket stålande år det skulle bli för fondspararna. Att hitta en aktiefond som gått back- eller ungefär som bankräntan är faktiskt svårt. Förra året fanns det gott om riktigt ruskiga förlorare. Sämst i klassen var de nämnda Rysslandfonderna som alla backade med 80-90 procent. Och svenska sparare som fortfarande har en stor del av sitt sparande just i svenska fonder har all anledning att vara nöjda. En börsuppgång på 50 procent är ju inte så pjokigt.

Expertkommentarerna för ett år sedan talade om en värdeökning på kanske tio procent. ( De är så de brukar säga när de inte alls vet vad de ska hugga till med.) Men om inte experterna är att lita på, vem ska man hålla i handen då? Det är inte fel att lyssna på vad de säger, men ta inte för givet att allt som sägs nödvändigtvis slår in. Sprid istället riskerna till flera olika fonder så kan du känna dig rätt säker. En annan metod är att satsa på förlorarna och hoppas att det i alla fall inte kan bli sämre. I så fall borde Östeuropafonderna vara en topplacering är 2 000.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar