Bankkrisen är inte över - Deutsche och andra europeiska banker störtar
svart hål
När problembarnet bland Europas banker, Credit Suisse, försvunnit, letar nu investerare efter nästa bank att undvika. Var finns stora, outgrundliga exponeringar? Var finns lönsamhetsutmaningarna? Deutsche Bank och Commerzbank kommer att vara populära svar på dessa frågor. 
alectaAlecta förlorar 20 miljarder i amerikanskt bankkaos
Sveriges största pensionsförvaltare har hamnat ordentligt snett i amerikanska banker och förlusten uppgår nu till nästan 20 miljarder kronor. Samtidigt som andra förvaltare anade oråd och sålde av sina aktier gjorde Alecta det inte. Varför vill de inte gå in på just nu. 
Credit Suisse sign outside buildingDen skandalomsusade sagan om Credit Suisse
Credit Suisse är det senaste – och överlägset största – offret för en ny förtroendekris inom bankväsendet. Dess upplösning i UBS kommer dock inte ur det blå. Här är tidslinjen över de skandaler, misslyckanden och besvikelser som förde oss hit.
BitcoinKrypto firar medan banker kollapsar, varför? play-circle--s
Eliézer Ndinga förklarar förhållandet mellan det traditionella finansiella systemet och digitala valutor som Bitcoin, med den senare född som ett alternativ till den förra. Det finns dock också strukturella orsaker bakom uppgången i kryptovalutor och digitala tillgångar kommer i allt högre grad att vara okorrelerade från börser.
balancingEuropas centralbanker balanserar mellan inflation och bankkris
Trots turbulensen kring Credit Suisse och den amerikanska banksektorn, bekräftade europeiska centralbanker - som den amerikanska centralbanken tidigare i veckan - sitt åtagande att bekämpa inflationen denna vecka. Oron för krisdrabbade banker på båda sidor av Atlanten prioriterades ned i beslutsprocessen. 
hus på radSBAB spår räntesänkning från november i år
Statliga bolånejätten SBAB höjer sina förväntningar på boräntorna för 2024 medan man sänker dem för flera lån för 2025 och 2026. De räknar med en dubbelhöjning av styrräntan från Riksbanken i april, men att den sänks redan i november i år.

Tips

Hållbara fonder
Fonder med högsta hållbarhetsbetyg från Morningstar.
De får betyget Gold
Fonder som imponerar bland de Morningstars analytiker har granskat.
Morningstars index
För att hjälpa investerare har Morningstar skapat egna börsindex
© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings